Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

          До гострих кишкових інфекцій належать: черевний тиф, сальмонельоз,  дизентерія, гастроентероколіти, холера.

         Основними причинами  спалахів харчових отруєнь в закладах освіти  є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, а також хворі кишковими інфекціями працівники навчальних закладів.

       Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, які готуються “із запасом” та страви, які не пройшли достатньої термічної обробки. Це призводить до накопичення у харчових продуктах збудників інфекційних захворювань.

       З метою профілактики  харчових отруєнь необхідно:

– до роботи допускати працівників лише при наданні особової медичної книжки (ОМК-1). Дотримуватись термінів проходження медичного огляду;

– проводити прийом  до закладу безпечних та якісних продуктів за наявності супровідних документів, які підтверджують їх безпечність, якість, походження, належні умови їх зберігання, терміни реалізації;

– суворо дотримуватись санітарних правил первинної та термічної обробки продуктів в процесі приготування страв;

– забезпечити маркування столів, всього кухонного інвентарю, якісне миття  столового посуду під проточною гарячою водою з використанням обеззаражуючих і дезінфікуючих засобів;

– забезпечити безперервну роботу холодильного обладнання та правильне зберігання харчових продуктів;

– забезпечити необхідну кількість робочого технологічного і холодильного обладнання для харчоблоку, столового і кухонного інвентарю у закладі;

– проводити щоденне та генеральне прибирання приміщення харчоблоку з використанням відповідних мийних і дезінфекційних розчинів;

– створити необхідний запас мийних та дезінфекційних засобів;

– забезпечити дотримання питного режиму серед учнів та вихованців;

– щоденно проводити огляд дітей, особливу звертати на тих, які мають відповідні скарги на стан здоров’я або ознаки захворювання (отруєння);

– забезпечити швидку ізоляцію дітей з дисфункцією шлунково-кишкового тракту, з проявами гастриту та харчовою інтоксикацією;

– вести нагляд за дітьми, які були у контакті з інфекційними хворими та проводити протиепідемічні заходи.

Краснокутське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області